Marketing Karlılık Reklam

21.yy Türkiyesinde ticaret daha önce görülmemeiş seviyede patinaj çekiyor desekde yinede müteşebbisleri umutlandıracak haberler almıyor değiliz…

Yıllardır her sabah uğradığımız bir gazete belki yanında bir paket de sigara aldığımız büfeler artık iş değişikliklerine gitmiş belkide kapanmış oluyor…. Eee dumansız hava sahası onlarıda bu şekilde etkiledi diyeceksiniz, fakat gazeteler de artık net üzerinden okunuyor, trajlar git gide düşüyor,

Fakat Sadık Enver adındaki bir meslektaşım bakın nasıl bir tespitte bulunuyor:

Bayi satış trajları düşmüş gibi gözüksede internet üzerinden abonelik sayesinde gazete okurları farklı bir şekilde gazetelerini takip ediyorlar. Gazeteler de bayi gelirlerindeki kayıplarını buradan telafi ediyorlar.

Peki okurlar gazetelerini ellerindeymiş gibi rahatca okuyup gözatabiliyorlarmı? Evet kesinlikle ister manşet, ister takip ettikleri köşe yazarları, ister spor, ekonomi, seri ilan sayfaları yada gazete vefat ilanı sayfaları tamamı ekranda ve tamamı yüksek kalitede.

Bu arada reklam pazarını genişletmek için yılların reklamcıları proje üzerine proje üretiyor…Nasılmı madem iş internete kaydı o halde bu mecrada saltolar atmalı diye düşünüyorlar; kimi gazeteler reklamlarını net üzerinden satmaya başladı bile, kimileri net üzerinden ücretli ilan alıyor hem gazetede, hem internetteki sitesinde yayınlıyor, kimileride kurdukları portallar ile ücretsiz ilan alıyor ve sadece nette yayınlıyor… sonuçta reklamcılık evrim geçirsede esas niteliklerinden pek bir şey kaybetmiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir