2015 te Büyüme İle İlgili Bankacıların Söyledikleri

“310 bin yeni müşterimiz oldu”

2015’te Fed faiz artırım zamanlaması piyasalara yön verecek en önemli gelişmelerden biri olacak. Türkiye’de genel seçimler de çok önemli olacak. Jeopolitik risklerin Türkiye’ye gelecek para çantası ekime, etkileyecek. Ancak düşük kamu borcu, güçlü bütçe, sağlıklı bankacılık sektörü ve demografik potansiyel Türkiye’nin güçlü yönleri olarak on plana çıkıyor. 2014’ün üçüncü çeyreğinde özel tüketim ve yatırım talebinde ılımlı bir toparlanmana başladığını gözlemliyorsa. Düşen petrol fiyatlan cari açık ve enflasyonu pozitif

Fena AÇ IKAUN / Yapı Kredi C E O’su

Etkileyecektir. Bu gelişmeler sayesinde son dönemde tahvil faizleri gerilerken kurda da bir dengelenme görüyoruz. Bu nedenle 2015’in ekonomik büyüme açısından daha umut verici bir yıl olmasını bekliyoruz. Yapı Kredi olarak, bu yıl 70. yılımızı geride bırakırken aynı zamanda üççeyrek üst üste, kredi ve mevduat hacmimizi büyütüp pazar payımızı artırdık. 2015’te do belirlediğimiz alanlarda sekterim üzerinde büyümeyi hedefliyoruz. Özellikle KOB i ve proje finansmanı kredileri lokomotif olacak. Ticari ve kurumsal bankacılık de büyüyeceğimiz alanların başında gelecek.

“2015’te Türkiye en az yüzde 3,5 büyür”

2015’te büyümenin 2014’e kıyasta daha fazla İç talep ağırlıklı olacağını ve yüzde 3,5 gerçekleşeceğini öngörüyoruz. 2014 yılsonunda yüzde 5 gerçekleşmesini öngördüğümüz cari açığın GSYW YE oranının ise 2015’de yatay seyredeceğini tahmin ediyoruz. TÜM enflasyonumun ise 2015’te yüzde? Ye ineceğini öngörüyoruz. Yurtdışından önemli bir bozulma olmayacağı öngörüsü ve TCMB gevşeteceği değerlendirmesinden hareketle 2015 ortalamasında TL’nin döviz sepetin karşı az da olsa değer kazanmasım. Kısa

Adnan BAL/  Is Bankası 

Vadeli fonlarca maliyetlerinin politika faizine yakın ve yatay seyir izlemesini bekliyoruz. Tüm bu beklentiler ışığında 2015’in belirsizliklerin azalarak da olsa devam edeceği. Büyümenin ılımlı seyredeceği bir yıl olacağını düşünüyorum. Banka olarak başta yakın coğrafyalar olmak üzere Türkiye’nin yoğun olarak ticaret yaptığı ülkelere odaklanıyoruz. Ortadoğu. Kafkasya, Kuzey Afrika ve Balkanlar yakından takip ettiğimiz coğrafyalar arasında. 2015’te yurtdışında şube ya da İştirak edinme yoluyla genişleme hedefini Gerçekleştirme çalışmalarımız sürüyor.

“Bankalar için daha iyi bir yıl olacak”

2015’te dünya çapında ekonomi ve piyasalardaki gelişmeler Türkiye’ye sermaye; ikimizin ılımlı şekilde sürmesine katkı sağlayacak. Türkiye İçin can acılı ve enflasyonu direkt olumlu etkileyen bu durum, TV kur sepeti karşısındaki değer kaybını doğurabilir. Türkiye ekonomisi, bu yılki yüzde 3’lük büyümeye kıyasla 2015’de sınırlı Yılsonu enflasyonu ise bu yılki yüzde 9 seviyesinden yüzde TYS gevşeyebilir. Cari aşk/GSYN oranı ise düşen petrol fintlennın etkisiyle yüzde 5’e yaklaşabilir.

Ergun OZEN / Garanti Bankasi Genel Mudur

Akımlannda zarflık yaratabilir. Ayrıca Avrupa’daki sıkıntılar, Rusya’daki gelişmeler İhracat büyümesini olumsuz etkileyebilir. Ancak yine de 20151n, Türk bankacılık sektörü için daha İyi bir yıl olacağını düşünüyorum. Garanti Bankası olarak, biz de 2015 yılında kredilendirme bir miktar hızlanır, müşteri mevduatında tabana yayılmayı planlıyoruz. Ticari krediler, yine kredi büyümemizin lokomotifi olacak. Tüm bunları yaparken, özellikle şube dışı kanalların ve dijital kanalların öne çıktığı yeni ürün ve hizmetlerimizi de sürdüreceğiz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir