Avrupa Komisyonu’nun 2015 Çalışma Program

Avrupa Komisyonu’nun 2015 Çalışma Programı açıklandı.

BU hafta yılbaşı haftası. Avrupa Komisyonu’nun 2015 yılına ilişkin Çalışma Programı. 16 Aralık 2014 tarihinde kabul edildi. O ülkelerin AB (Avrupa Birliği) Bakanlarının katılımı ile 16 Aralık 2014 tarihinde gerçekleştirilen AB Genel Konseyi Toplantısı’nda. AB genişleme politikasına ve Konsey’in hukukun üstünlüğunün sağlanması konusundaki rolüne ilişkin önemli kararlar alındı. Karar metninde, genişleme konusunda. Ali’ye üye olmayı bekleyen ülkelerde ekonomik ve kurumsal düzenlemelerin hayata geçirilmesi için gerekli reform ve ifade özgürlüğü ile medya özgürlüğü gibi alanlarda AB değerlerine bağlılığın sürdürülmesi gerektiği vurgulandı.

Konsey kararlarında. Komisyonun 2014-2015 Genişleme stratejisinde ortaya koyduğu üç sütun olan hukukun üstünlüğü. Ekonomik iletişim ve kamu yönetimi reformuna odaklanan yaklaşımı önemliydi. Ekonomik yönelişim konusunda. Komisyon’un Batı Balkan ülkelerinin Kopenhag kriterlerini karşılamalarını desteklemek üzere Ekonomik Reform Programlan hazırlamakla görevlendirilmesi ve Türkiye ile üst düzey ekonomik diyalog kurulması yönündeki önerileri yer alıyordu. Demokratik kurumların bağımsızlığının güçlendirilmesi, dış politika alanında işbirliğinin derinleşirilmesi. Komşularla iyi ilişkiler ve bölgesel işbirliği ile ikili ihtilafların çözülmesi hususları, vurgulanan konuların başındaydı. Türkiye’ye ilişkin Konsey kararlarında Türkiye’nin bir AB aday ülkesi ve AB nin kilit konularından biri olduğu belirtildi. Türkiye’nin bölgesel rolüne ve özellikle Suriye ve Irak’ta yaşanan gelişmelere değinilerek. Türkiye ile dış politika konularında diyalogun ve işbirliğinin artırılmasının gerekli olduğu ifade edildi. Konsey kararlarında, Türkiye’nin Iraklı ve Suriyeli sığınmacıdan kabul etmesinden övgüye bahsedilerek. AB’nin Türkiye’ye bu konuda destek vermeye devam edeceği belirtildi. Türkiye-AB siyasi diyalogunun, terör örgütü 1$11Ye karşı daha yakın işbirliği geliştirmek ve yabana savaşçı akışını önlemeye yönelik işbirliğini artırmak üzere kullanılması gerektiği vurgulandı.

Konsey kanularında, Demokratikleşme Paketi’nde yer alan önlemler ve Avrupa İnsan hakları Sözleşmesi İhlallerinin Önlenmesine Yönelik Eylem Plana başta olmak üzere kabul edilen reformların uygulanmasının memnuniyetle kapılandığı belirtildi. Çözüm sürecine destek verildiği ifade edilirken, sürecin ikili: İğnesi için tarafların teşvik edilmesi çağrısında bulunuldu. Türkiye-AB Geri Kabul Anlaşması’nın Ekim 2014’te yürürlüğe girmesi ve Komisyon’un vize serbestliği yol haritası= uygulanmasına ilişkin ilk değerlendirme raporu memnuniyetle karşılanırken, bu alanda Abanin performans: I ve yol haritasındaki koşulların uygulanmasına dayalı bir tutum izleyeceği belirtildi. Konsey kararlarında Türkiye. Temel hak ve özgürlükler ile AIIINI kararlarının uygulanmasını geliştirecek reformlar üzerinde çalışmaya teşvik edildi. Örgütlenme ve toplanma hakkı ile koltuk kuvvetlerinin müdahalesine ilişkin düzenlemelerin AB ile uyumlu hale getirilmesi gerektiği belirtildi. Yürütmenin yargıya müdahalesi, temel düzenlemelerin paydaşlarla yeterli istişare yapılmadan sıklıkla değiştirilmesi ve bilgiye erişim konusundaki kısıtlamaların endişeye yol açtığı kaydedilerek. Hukukun üstünlüğü ve temel haklar alanında işbirliğinin tarafları birbirine yakınlaştıracağı

EKONOMI KONUSUNDA DIYALOG Türkiye’nin Ali’nin önemli ticaret ortakları arasında yer aldığı ve Gümrük Birliği’nin öneminin vurgulandığı Konsey kararlarında, Türkiye ile üst düzey ekonomik diyalog kurulması çağrısında bulunuldu ve İnci asil olan Ekonomik ve Parasal Politikada ilerleme kaydedilmesinin söz konusu diyalogu destekleyeceği ve müktesebat uyumunu teşvik edeceği kaydedildi. Karar metninde. İşi komşuluk ilişkilerinin önemi vurgulanarak. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile ilişkilerin yönünde ilerleme kaydedilmediği belirtildi Kıbrıs sorununda Türkiye, BM görüşmelere aktif destek vermeye çağırıldı. Kıbrıs meselesinin çözümüne yönelik müzakerelerin yeniden başlatılabilmesi için olumlu bir ortam yaratılmasının her zamankinden önemli olduğu vurgulandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir