Yönetici Olmak İsteyenler İçin..

Yönetici olmak istiyorum çünkü; “Güç kazanmak istiyorum. Yönetici olursam kurum içinde ve takımda gücüm olur ve istediklerimi yapabilirim.” “Diğer yöneticileri görüyorum, benim neyim eksik? Bir şey yapmıyorlar ki, ben de onlar kadar yapabilirim.” “Daha çok kazanmak için istiyorum. Yöneticiler daha yüksek maaşlar ve imkanlara sahip olabiliyorlar.” “Uzun yıllardır çalışıyorum, ilerlemek istiyorum artık.” Zihninizden bu cümleler geçiyorsa bu yazım sizlere tam olarak yanıt vermeyebilir; insanlarla bir hedefi gerçekleştirmek için çalışmak ve hem ilişkilerinizle hem de iş sonuçlannızla fark yaratmak istiyorsanız, yöneticilik yolculugundald sorulannıza yanıt bulabilirsiniz. Bilinçli ve istekli olmak, neden yöneticiliği istediğinizi öncelikle kendiniz için tanımlamanızla başlar. Yöneticilik zorlayıcı bir yolculuktur; günümüzde giderek daha zorlayıcı hale gelmektedir. Konu sadece Işi yönetmek” olsa kimse bu kadar zorlanmaz ancak konu Işleri insan ile yönetmekte gelince durum biraz karmaşıklaşır. Linda A.Hill ve Kent Lineback Being the Boss kitabında; yöneticileri konu alan araştırma sonucunda etkin yöneticiliğin üç önemli unsurundan söz ediyorlar.

Kurumunuzun geçmiş hikayelerini, insanların diyalogda kullandıkları dili, işlerin yapış şeklini gözlemleyin, sorun. Güncel kalın: Her türlü bilgi ve deneyiminizin çağa uygun, günü yakalayan konulardan oluşması için farklı mecralan takip edin. Sorumluluk alın ve fikir geliştirin: İşinizi zenginleştirirken kendinizi de zenginleştirin. “Bu benim alanın, sorumluluğum değil” diye yaklaşmayın, ortada alınacak bir sorumluluk varsa alın, fikirler üretin. Etkileme ve ikna becerinbi geliştirin: Yöneticiligin temeli etkileme ve ikna becerisine dayanır. Bu beceriyi kendi löşiliğinizle örtüştürün ve sahici olarak yaşatın. Konulan ve işleri sonuçlandırmaya sadece zihin ile yaklaşmayın, duygularınızın farkında olun, bedeninizi ihmal etmeyin, kendinizi tanıyın.
Sizin için bir yöneticiye sordum: Janssen Türkiye Satış ve Paydaş Ilişkileri Direktörü Dr. K. Levent Arslan’a önerilerini sordum; “Yönetici olmak için ilk yapmanız gereken çalıştığınız kişileri anlamak ve onları geliştirmektir. Demek ki duygusal zekayı iyi kullanmak ve empati kurmak ile başlıyor her şey. Sonrasında çalıştığınız kişilere işi iyi yapabilmeleri için koçluk yapabilmeniz gerekiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir