Yurtdışındaki Türklerin Emeklilik Hakları

Uzun yıllardır üzerinde pek çok farklı uygulama yapılan ve sürekli olarak tartışma konuları arasında yer alan yurtdışındaki Türklerin emeklilik hakları için yeni bir uygulama gündemde. Meclise sunulan yasa tasarısı içerisinde yer alan ve yurtdışı borçlanma şartları için yeni uygulamaları da kapsayan kanunun gündeme gelmesi ile beraber gözler bu konuya çevrilmiş durumda.

Özellikle de yurtdışı borçlanma hesaplama işlemini gerçekleştirerek buna hak kazandığını tespit eden kişiler için kanunun büyük bir önemi bulunuyor. Yeni kanunla beraber yurt dışında çalışmaya başlayan kişilerin SGK ilk işe giriş tarihleri de bu tarih olarak kabul ediliyor ve borçlanma hakkı tanınarak yurt dışında yaşayanlara emeklilik imkanı sunuluyor. Yani belirli bir tutarı peşin ödeyerek hemen emekli olmalarına imkan sağlanıyor.

Yasa böylelikle yurtdışındaki Türklerin emekliliği için büyük kolaylıklar sunarken uygulamanın başlaması için ilk etapta kanunun meclisten onay olarak geçmesi ve Cumhurbaşkanı tarafından da onaylanarak Resmi Gazetede yayımlandıktan sonra yasalaşması gerekiyor. Daha sonra bu haktan yararlanmak isteyen kişilerin yurtdışı borçlanma dilekçesi ile ilgili kurumlara başvuruda bulunması ve SGK tarafından bu başvurularının kabul edilerek ilgili işlemlerin yapılması yeterli oluyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir