Aktifbank Melek Yatırımcı

MELEK yatırımcılar için bu hafta çok önemli. 15-16 Aralık ıarihkrinde Istanbul’da Avrupa Melek Yatırım Forumu düzenleniyor. Forum’un ana sponsorluğunu Aktif Bank üstlendi. Banka, son yıllarda özellikle genç girişimcilere yönelik verdiği destek düzenlediği etkinlikler ve yatırım dünyası ile girişimciler arasında köprü olma açısından benzersiz bir konumda yer alıyor. Girişimci öyküsü, yönetim felsefesi ve girişimciler verdiği  ile dikkat çeken Aktif Bank Genel Müdürü & Şirketler Yönetimi Kurulu Başkanı Dr. Önder Halisdemir ile Forum vesilesiyle Türkiye’deki girişimcilik iklimini ve kurumunun bu alanda yaptıklarını konuştuk…
Türkiye’de girişimcilere yeterince destek veriliyor mu? Türkiye’de girişimcilik melek yalıtım girişim sermayesi kavramları aslında var olan fakat son zamanlarda yaygınlaşan kavramlar. Başta ToniTAK. KOSGEB, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olmak üzere artan devlet teşvikleri ve Hazine Müsteşarlığı’nın 2013 yılında başlattığı Bireysel Katılım Sermayesi Sistemi ile vergi teşviki sağlayan ülkeler arasında Türkiye yüzde 75-100 vergi indirim oranı ile birinci sırada yer alırken yüzde 30-50 vergi indirim oranı ile ingiltere ikinci sırada. Kamu  yanında özel sektörün de risk alarak girişimciliği desteklemesi gerekiyor. Kamu tarafından desteklenen girişimler, özel sektörden yatırım alamadığı ve ürünlerini satamadığı sürece hayatta kalamıyor
Girişimciler ne tür zorluklarla karşlaşıyor? Bunları aşmak için ne yapılmalı? Genel olarak gözlemlenen problemleri iş fikrini doğru projelendirerek (planlama ve finansal bilgi konusunda yetersizlik) yatırımcının dilinden konuşamayarak ve çıkış stratejisini belirlemek olarak sıralayabiliriz. Türkiye’de fi-kir konusunda herhangi bir problemimiz yok. Eksik olan, is fikrini kağıda dökmek ve doğru bir şekilde projelendirmek. İş planında ve yatırımcılar için hazırlanacak sunumlarda hizmetin/ürünün doğru  finansman ihtiyacının net bir şekilde anlatılması ve doğru bir akış planının olması oldukça önemli. Projenin veya iş fikrinin yenilikçi ve uygulanabilir olmasının yanında o fikri gerçekleştirecek ve  geliri sağlayacak etkin yönetim ekibi yatırımcının dikkat ettiği kriterlerin başında gelir. Diğer iki önemli husus ise. sindürülebilir gelir potansiyeli ve doğru zamanda çıkış firsatı.
Bankalar girişimcilere destek olması için hangi şartları arıyor?
AVRUPA MELEK YATIRIM FORUMU 2014 

Girişimcilik konusunda birkaç bankanın çalışmaları dışında henüz etkin olarak faaliyet gösteren bir banka yok. Bankalar varoluşları gereği riski minimum seviyede tutmak adına, girişimcilere sağlanan kredi ve destekler karşılığında teminat talep ediyor. Fakat girişimcinin çoğu zaman bunu karşılayacak birikimi olmuyor ya da kişisel varlığını risk etmek istemiyor. Bu nedenle piyasadaki mevcut finansal desteklerden yararlanamıyor.. Biz Aktif Bank olarak bu problemin çözümüne yönelik ‘Argefinans’ ürününü çıkardık.

Tubitak ve Kosgeb den destek almaya hak kazanmış girişimcilere teminatsız ve teminat mektubu sağlayarak özellikle başlangıç aşamasındaki girişimcilerin önemli bir problemine cevap veriyoruz.
Aktif Bank girişimcilere destek konusunda hangi adımları atıyor? 2012 yılından bu yana girişimcilik alanındaki Çeşitli etkinliklere destek veriyoruz. `Bir Fikrin mi Var?” yarışmasına ana sponsor ve yatırım olarak desteğimiz sürüyor. Yarışmada geçen sezon finalistlerinden biri olan ve mağazalarda müşteri verilerini analiz ederek raporlara dönüştüren ‘Shoop’ projesine yatırım sürecini tamamladık. Dünyaca ünlü girişimcilik yarışması ‘Seed Stars World’e ana sponsor. lokal panner ve jüri olarak yer aldık. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın organize ettiği ve 120 girişimcinin katıldığı ‘Tekno Girişim Zintsi’ne sponsor olduk. Ayrıca. TUBITAK tarafından yürütülen ‘Global Cleantech Innovation Programı’ kapsamında girişimcilere mentor olarak destek verdik. EBAN Melek Yalıtımı-I BulmaTürkiye’ye uyarladık. Yıldız Teknik üniversitesi ile birlikte düzenle-nen ‘Ilk Işim Girişim’ insiyatifini başlattık. Boğaziçi üniversitesi Işletme ve Ekonomi Kulübü tarafından düzenlenen Emerrize Girişimcilik Yanşınası ve Borsa Yarışmasına sponsor ve des-tekçi olduk.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir