Yer Mühendisliği

MJD’nin kurulmasının en önemli gerekçelerinden biri de, bu alanda süregelen uluslararası ilişkilerin devamının kesintiye uğramadan sağlanabilmesiydi. Geçmiş yıllarda “Uluslararası Mühendislik Jeolojisi Birliği – IAEG” nezdinde Türkiye, MJTMK tarafından temsil edilmekteydi. MJTMK’nin işlevinin sona ermesiyle MJD tarafından IAEG’ye sunulan bilgi ve IAEG’nin onayıyla bu temsil yetkisinin MJD’ne verilmiş olduğunu ve 2013 yılında Çin’de yapılan IAEG Genel Kurulu’nda MJD’nin bir yönetim kurulu üyesiyle temsil edilmiş olmasını üyelerimize bildirmekten memnuniyet duyuyorum. Tünel inşası, inşaat ve açık ocak şev kazıları, her türlü su yapısının inşası, kentleşmede yer seçimi süreci, gerekli önlemler alınmadığı takdirde doğal afete dönüşen deprem, heyelan, taşkın vb. gibi doğa olaylarına yönelik mühendislik çalışmaları, zemin ve malzeme araştırmaları vb. gibi günümüzde genel olarak “Yer Mühendisliği” adıyla anılmaya başlanan disiplinler arası mühendislik çalışmalarıyla ilgili araştırma ve uygulamaların ayrılmaz bir parçası ve yerbilimlerinin uygulamalı alanlarından biri olan “Mühendislik Jeolojisi”nin önemi giderek artmaktadır.

Nitekim; Uluslararası Mühendislik Jeolojisi Birliği (IAEG), Uluslararası Kaya Mekaniği Birliği (ISRM) ve Uluslararası Zemin Mekaniği ve Jeoteknik Mühendisliği Birliği (ISSMGE) gibi ilgi alanları birbirine yakın kuruluşlar da, iç işlerinde bağımsız olmak koşuluyla, bir kaç yıl önce kurulan “Uluslararası Yer Mühendisliği Birlikleri Federasyonu (Federation of International Geo-Engineering Societies-FIGS)” adlı kuruluşun şemsiyesi altında toplanmışlardır. Bu gelişmeler de dikkate alınarak, Yer Mühendisliği kavramı içinde yer alan Mühendislik Jeolojisi’nin ülkemizde daha yaygın şekilde tanıtılması, önem ve işlevlerinin vurgulanması, bu alana katkı sağlanması ve Yer Mühendisliği alanında benzeri konularda çalışan diğer disiplinlerle daha etkin ve olgun bir düzeyde yürütülecek teknik işbirliğinin arttırılması gibi hususlar, Derneğimizin çaba göstereceği öncelikli hedefler arasında yer almaktadır.

Bu hedeflerden biri de MJD adına bir derginin çıkarılması olup, “Yer Mühendisliği” adıyla ilk sayısını sunduğumuz bu dergi 2014 yılından itibaren yılda dört kez yayımlanmak üzere yaşama geçirilmiştir. Bu dergi aracılığıyla; uygulamada gerçekleştirilen çalışmalar, sorun odaklı pratik çözümlere ilişkin örnekler, üyelerimizi de yakından ilgilendiren yer mühendisliğinin değişik konularıyla ilgili haberler vb. gibi bilgilerin okuyuculara ulaştırılarak, ilgili disiplinler arasında teknik iletişimin ve bilgi alışverişinin geliştirilmesi ve benzer çalışmalar yapan disiplinlerin mensuplarıyla ve uygulamacı kuruluşlarla daha etkin bir bağın kurulması amaçlanmıştır. Bunun yanı sıra bu derginin, uygulamacıların yazı göndererek deneyimlerini daha verimli ve yaygın şekilde paylaşmalarını teşvik edeceğine ve yer mühendisliği alanına katkıda bulunacağına da inanıyoruz. Derneğimizin gerçekleştirmek istediği diğer başlıca hedeflerden biri de, uzun süredir eksikliği hissedilen Ulusal Mühendislik Jeolojisi Sempozyumlarının ve Çalıştayları’nın düzenlenmesidir. MJD’nin öncülüğünde üniversitelerimizin Jeoloji Mühendisliği Bölümleri ve/veya ilgili kurum ve kuruluşlarla birlikte iki yılda bir düzenlenmesi öngörülen “Mühendislik Jeolojisi Sempozyumları”nın ilkinin 2015 yılında yapılması öngörülmüştür. Bu kapsamda, KTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nün söz konusu sempozyumun MJD ile birlikte düzenlenmesine katılmayı onaylaması ve hazırlıklara başlanmış olması da sevindiricidir. Birinci Olağan Genel Kurulumuzun; üyelerimizin son derece katılımcı görüş, öneri ve katkılarıyla oldukça verimli ve yararlı geçmiş olması, bizleri sevindiren ve MJD’nin geleceği açısından umut veren bir gelişme olmuştur. Bu vesileyle, bizlere güven duyarak ve teşvik ederek, Kurucu Yönetim Kurulu olarak kısa süre görev yaptığımız MJD’nin “Ocak 2014- Haziran 2016” dönemi için de Yönetim Kurulu’nda göreve devam etmemizi talep eden değerli üyelerimize içten teşekkürlerimizi sunar, tüm üyelerimize, Mühendislik Jeolojisi camiasına ve diğer disiplinlerden Yer Mühendisliği alanında emek verenlere sağlık, esenlik ve başarılar dilerim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir